För fåglarna

För att gynna skogarnas fåglar – och övriga djur – är variation i skogen viktig. Många arter behöver flerskiktade skogar. Vissa arter behöver olika miljöer för att kunna föda upp ungarna när de är små medan andra miljöer är viktigare för de vuxna fåglarna. Speciella träd med extra stora och kraftiga trädkronor behövs för arter som bygger tunga bon, som rovfåglar. Träd som redan har stora hål i stammen är förstås också viktiga för många arter – ugglor, trädhäckande änder och många andra. Bäst och enklast är att spara de värdefulla träd som redan finns, men när det saknas så kan man bidra aktivt genom olika åtgärder.

Fågelholkar

Fågelholkar har många av oss sett, kanske till och med byggt. Att de bör ha olika storlek och diameter på ingångshålet för att gynna olika arter är det många som känner till. Fågelholkar gör förstås mest nytta där det också finns mat, oftast i en lite varierad skog, men brist på gamla träd med håligheter. Vad olika arter föredrar kan du läsa mer om i boken Holkliv av Niklas Aronsson. En inspirerande och lättläst bok, skrivet av en äkta fågelälskare.

Extra roligt kan det vara att locka till sig lite större fåglar och att bygga eller köpa lite mer ovanliga holkar. Till änder om det finns en sjö i din skog kanske? Knipor har väl nästan fågelvärldens sötaste ungar och om du sätter upp en knipholk i ett träd intill en sjö kanske en knipa hittar dit. Och med riktig tur kanske du få se ungarna när de kastar sig ur boet och rusar mot vattnet.

Uggleholkar är väl också extra spännande? De görs ganska enkelt, som stora trälådor med en stor öppning på framsidan. Sen gäller det att få upp holken i trädet, det kan vara rätt bökigt förstås.

Avbrutna trädstammar kan också bli bra bon för ugglor, det kan vara ett enklare alternativ.

Den som kan tänka sig att öka svårighetsgraden kan hjälpa till med bon till rovfåglar. Plattformar högt upp på rejäla stolpar eller riktigt grova tallar vid sjöar lockar fiskgjusar. Men stora rovfåglar bygger verkligt tunga bon så det gäller att det finns grova grenar att förankra dem i. OM du har lämpliga träd i hyfsat ostört läge kanske du kan få hjälp av någon lokal fågelklubb.

Bevara tjäderns lekplatser

Tjädrar, orrar och järpar är spännande och ganska svårsedda skogsfåglar. Mest imponerande är nog tjädrarna. Tjädertupparna är riktiga tungviktare och deras spel om vårarna är komplicerat och svårsett. Tjädern är den art bland skogshönsen som drabbats hårdast av hyggesbruket. De behöver sammanhängande skogar, flera lekplatser inom rimligt avstånd och kunna spela ostört. Hönorna och kycklingarna behöver blåbärsris och fuktiga marker för sin föda. För att gynna skogshönsen behövs alltså variation i skogen och att blåbärsriset finns kvar, ekologiskt skogsbruk gynnar därför dessa arter. Men kanske kan du göra mer? Att dämma upp något dike så att det blir ett fuktigt område inne i skogen som ger mer mat åt kycklingarna och många andra arter kan vara en bra idé. Mer om igenläggning av diken kan du läsa om här.

Om fåglars behov av flerskiktade skogar här.

En kort och bra text om olika typer av holkar finns på Natursidan. Naturskyddsföreningen och Naturhistoriska riksmuséet och andra har också ritningar på sina hemsidor

Ritning till knipholk
Beskrivningar på uggleholkar
Beskrivning till bon för rovfåglar

Illustrationer Peter Nilsson