För däggdjuren

Fladdermusholkar

Även fladdermöss behöver ihåliga gamla träd och har det därför svårt numera då de lövträdsrika blandskogarna trängts undan. Att bygga och sätt upp fladdermusholkar är därför en enkel och ofta värdefull insats. Fladdermusholkar ser annorlunda ut än fågelholkar eftersom fladdermöss vill krypa in i holken och kunna hänga upp och ner där inne. Viktigt är att virket ska vara ojämnt så de små klorna får grepp, brädorna måste vara enbart sågade, inte hyvlade.

Smådäggdjur

En del söta små möss missgynnas av skogsbruket. Buskmusen är ovanlig, fridlyst och lever bara i tre områden i landet. Deras liv är ganska okända, men de trivs i fuktiga barrskogar där det är nära till små åkrar, myrar eller andra öppna ytor. Anledningen till att de blivit ovanliga kan vara att de skogsbränder som tidigare gjorde att det blev öppna ytor och mer lövträd i skogarna numera är ovanliga. Så återigen är variation och mer lövträd en bra idé.

Hasselmusen finns spritt i södra Sverige och bygger roliga runda bon av torrt gräs och löv, bona sitter fast i buskar eller till och med i högt gräs. Hasselmöss behöver lövskogar med buskar, gärna i skogsbryn. Så insatser för flikiga, lite öppna och längre skogsbryn som inte ”städas” för mycket, men ändå är ljusa så bärbuskar gynnas, är bra för både hasselmöss och insekter.

Större däggdjur

Att rådjur och älg klarar sig fint även i ganska hårt brukade produktionsskogar är nog välkänt och ibland istället ett problem. Mer lövträd i skogen bör minska betesskador på tall, vilket gör att det även i detta fall är positivt med mer löv- och blandskog. Fler tips på hur mängden naturligt foder kan öka i skogen kan du läsa om i skriften Vild & bortskämd.

Björn är en rödlistad art i kategorin NT (Nära hotad) 2020. Björnarna behöver äldre skogar med möjlighet till iden under rotvältor eller stenblock. Björnar gynnas av mycket blåbär, vilket gör att ekologiskt skogsbruk är bra för björnarna.

Ritningar till fladdermusholkar hittar du på nätet, exempelvis hos Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen i Skåne eller Naturskyddsföreningen centralt

Mer om olika fladdermöss krav på sin miljö finns hos Artdatabanken www.artfakta.se

Illustrationer Peter Nilsson