Så här tänker vi på Ekoskog
Skogsägare har många olika mål för sina skogar. Kanske att ha en vacker och lugn miljö runt knuten, kanske bär och svamp i egen skog. Eller bra jakt. Att ta ut virke för att få inkomster är inte det enda målet, men många tänker förstås också avverka träd.
Ekoskog är en ideell förening som vill att den som har skog ska kunna uppfylla många olika mål. Och ha en skog som kan leverera olika nyttor också på lång sikt. Genom att beskriva hur ett ekologiskt hållbart brukande av skogen kan utföras och lansera ett varumärke, Ecoforestry®, för produkter från ekologiskt brukade skogar vill vi bidra till en ekologiskt hållbar utveckling och en modernisering av hur skogen används.
Ekoskog har ställt samman krav, kriterier, som ett ekologiskt hållbart skogsbruk bör uppfylla. En viktig grundtanke är att skogarna ska bli mer naturliga. Det ökar deras motståndskraft och ger fler sätt att använda dem på. Vi kallar detta för ekologiskt skogsbruk eller ekoskogsbruk. Varumärket Ecoforestry® är registrerat inom EU och ska användas för både varor och tjänster från ekologiskt brukade skogar. Ekologiskt skogsbruk sker utan hyggen och genom naturlig föryngring.
Ekoskogs kriterier är baserad på både forskning och praktik. Kriterierna är i linje med EU:s riktlinjer för closer-to-nature forestry men är mer detaljerade och utgår från skogsbruk i norra Europas skogar. Ekoskogs miljöstandard för ekologisk skogsbruk hittar du här. En kommenterad version där bakgrunden till våra kriterier presenteras hittar du här.
Ekoskogs styrelse
-
Biolog, författare, projektledare. Ordförande i Ekoskog.
Med norrländska gener och kärlek till de gotländska gammeltallar där hon bor, är Karin engagerad i skogen både för dess skönhetsvärden, spännande djur- och växtliv och inkomstkälla på landsbygden. Även klimathotet driver henne att arbeta med att stärka naturliga ekosystem som binder in och lagrar kol samtidigt som de förmår försörja oss människor.
Prata mer med Karin? +46 73 584 00 17.
-
Xavier de Maupeou, skogsförvaltare
Xavier är uppväxt och skogsutbildad i Frankrike, samt delägare i en skog- och jordbruksfastighet där. Han började arbeta 1998 i Kameruns regnskogar med spårbarhet av virke och selektiv huggning. Är sedan 2008 ansvarig för skötsel av Göteborgs Stad produktiva skogsmark och har arbetat med olika former av naturnära kontinuitetsskogsbruk samt tog fram Stadens skogspolicy 2014.
Xavier brinner för variation i skogslandskapet och har en unik erfarenhet av omställning från monokultur till blandbestånd.
Styrelseledamot i Ekoskog sedan föreningen startade 2018. -
Johan Niss, biolog
Johan Niss arbetar med naturvårdsfrågor på länsstyrelsen i Skåne sedan 2001. Med över 40 års erfarenhet från organisations- och myndighetsarbete har han samlat kunskap från många olika områden, främst med fokus på artbevarande och naturvårdsfrågor. Detta på hela skalan från lokalt till internationellt arbete.
-
Isak Isaksson, biolog och naturvårdsexpert
Fältbiolog i själ och hjärta som sedan 30 år försöker rädda världen med bas på Naturskyddsföreningens rikskansli som sakkunnig i naturvård. Skogarna i Sörmland i ett av vargreviren är mitt smultronställe där jag letar tjäderspel och lyssnar till nattskärrans spel och trädlärkans sång.
-
Per Forsström, skogsägare
Privat skogsägare med släktgård i Hylte i Hallands inland men boende i Kungsbacka. Har brukat skogen traditionellt, men har under senare år alltmer intresserat mig för ett mer hållbart skogsbrukande. Har läst "hållbart familjeskogsbruk" på Linnéuniversitetet.
-
Roger Olsson, journalist, författare och utredare
Roger Olsson är miljöjournalist och författare, med fokus på skog, skogsbruk och naturvård. Han har varit aktiv i den svenska skogsdebatten sedan 1970-talet och även arbetat internationellt med opinionsbildning kring skog, skogsbruk och klimat.
Pågående projekt
-
Projektet löper under 2020–2024 med stöd från Postkodstiftelsen och syftar till att definiera ekologiskt hållbart skogsbruk och ta fram kriterier för en märkning och kommande certifiering för varumärket Ecoforestry®.
-
Projekt med stöd från Baltisc Sea Action Plan Fund ska öka kunskaperna om ekologiskt skogsbruk samt restaurera dikade skogsmarker för att minska näringsläckaget från skogsbruket.
-
Projekt med stöd från Allmänna arvsfonden – Ekoskog ingår som partner i Rewilding Swedens treåriga projekt för skolinformation om skogens ekosystemtjänster och ekologiskt skogsbruk.
-
Med stöd från Skogsstyrelsen, medfinansierat av EU, kommer Ekoskog under tre år utbilda skogliga planerare, rådgivare och skogsägare i naturnära, ekologiskt skogsbruk för att öka variationen i de brukade skogarna.
Avslutade projekt
-
Projekt med stöd från Svenska Institutet genomfördes för att etablera samarbete runt Östersjön för att skapa en organisation för märkning och certifiering av produkter från kontinuitetsskogsbruk.
-
Med stöd från European Climate Foundation utvecklades samarbete med organisationer i Finland och Estland inför skapandet av en organisation för en internationell certifiering av ekologiskt hållbart skogsbruk.